Metodbox Eğitim Platformu
08 Haziran 2020
Uğur Okulları Adana Kampüsü, Covid-19 salgınından sonra uzaktan eğitim sürecini başarıyla uygulayan eğitim kurumları arasında geliyor. İlkokul müdürü Ali Canoğlu, “Canlı olarak senkron, farklı zamanlı olarak asenkron uzaktan eğitim programını yürütmekteyiz. İnternet tabanlı ve yapay zeka temelli uzaktan eğitim programı olan Metodbox’ı kullanıyoruz” dedi.
SÜRECİ HIZLI PLANLADIK
“Covid-19 salgınına önlem olarak Milli Eğitim Bakanlığımızın 16 Mart itibariyle 1 haftalık tatilin ardından uzaktan eğitime geçileceğine dair açıklaması üzerine Genel Müdürlüğümüz önderliğinde sürecimizi hızlıca planladık ve 23 Mart itibariyle okul öncesinden lise son sınıfa kadar tüm sınıf düzeylerinde ülke genelindeki diğer Uğur Okulları ile birlikte Adana’da uzaktan eğitim sürecine başladık”.
METODBOX SİSTEMİNİ KULLANIYORUZ
“Uğur Okulları olarak hem senkron (eş zamanlı-canlı) hem de asenkron (farklı zamanlı) olmak üzere iki farklı uzaktan eğitim programı yürütmekteyiz. Senkron derslerimizde her sınıf düzeyindeki öğrencilerimiz kendilerine özel olarak hazırlanan haftalık ders programları üzerinden sınıf arkadaşları ile birlikte her gün canlı olarak kendi öğretmenlerinden ders alabilmektedir. Asenkron derslerimizde ise Uğur Okulları’nın 4 yıldır geliştirmekte olduğu ve 2 yıldır da aktif olarak okullarımızda kullanılan internet tabanlı ve yapay zeka temelli uzaktan eğitim platformu Metodbox’ı kullanmaktayız. Metodbox içerisinde Uğurlu her öğrenciye verilen kullanıcı adı ve şifre ile öğrencilerimiz ders kitaplarının içeriklerine paralel konu anlatım videolarına, konu tarama ve genel değerlendirme testlerine, deneme sınavları ve soru çözüm videolarına ve öğretmenleri tarafından gönderilen ödevlerine ulaşabiliyorlar. Öğretmenlerimiz ve velilerimiz de kendi hesaplarından öğrencilerin asenkron derslerini yine Metodbox üzerinden kolaylıkla takip edebiliyorlar”.
CANLI VELİ TOPLANTILARI YAPIYORUZ
“Aslında her ne kadar teknolojiyi artık her alanda kullanabiliyor olsak da bir anda yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim sürecine geçmek durumunda kalmak ister istemez hem velilerimizde hem de öğrencilerimizde soru işaretleri oluşturdu. Uğur Okulları olarak 16 Mart haftasında genel müdürlük ekibimiz, diğer illerdeki yöneticilerimiz ve kendi kampüsümüzdeki öğretmenlerimizle oldukça yoğun şekilde online toplantılar düzenledik. Bu toplantılarda uzaktan eğitim sürecinde kullanacağımız canlı ders platformları, dijital kaynaklar, online sınavların nasıl olması gerektiği ve bunların öğrenciler tarafından nasıl en verimli şekilde kullanılacağı ile ilgili kararlar aldık. Velilerimizle de online toplantılar düzenleyip işleyişin nasıl olacağını canlı canlı gösterdik. Ardından öğrencilerimizle deneme dersleri ayarladık. Canlı veli toplantılarına ve deneme derslerine girişte teknik açıdan sorun yaşayan velilerimizle birebir irtibata geçerek hem velilerimize hem de öğrencilerimize sistemi nasıl kullanacaklarını tekrar gösterdik. Bu sayede uzaktan eğitim sürecinin başladığı ilk canlı dersimizde neredeyse sorunsuz katılım sağlandı. İlk bir haftanın ardından öğrencilerimizin büyük çoğunluğu veli desteğine ihtiyaç duymadan kendi başlarına derslere katılıp dijital kaynaklardaki görevlendirmelerini kendi başlarına yapıyor ve öğretmenlerine gönderebiliyor hale geldiler. Düzenli olarak tüm kademelerde yöneticilerimiz ve rehber öğretmenlerimiz de canlı dersleri düzenli olarak takip edip yoklama alıyor ve işleyişi gözlüyorlar”.
METODBOX ÜZERİNDEN ONLINE DENEME SINAVLARI YAPIYORUZ
“Uzaktan eğitim sürecine geçmeden önce öğrencilerimizin konu, kazanım eksikliklerini görüp ilerlemelerini takip edebildiğimiz tüm sınavlarımızın olduğu sınav takvimimizi öğrenci ve velilerimizle paylaşmıştık. Hali hazırda Metodbox içerisinde de var olan test ve deneme sınavlarıyla da öğrencilerimiz diledikleri zaman kendi gelişimlerini takip edebiliyorlardı. Uzaktan eğitim sürecine başlamamızla birlikte sınav takvimimizi güncelleyerek Metodbox üzerinden online deneme sınavlarını hayata geçirdik. Bu sayede tüm kademelerdeki öğrencilerimiz kendi düzeylerine göre düzenli olarak Türkiye’deki tüm Uğur Okulları öğrencileri arasında yapılan genel başarı sınavlarına ve LGS/YKS deneme sınavlarına dijital eğitim platformumuz Metodbox üzerinden katılabiliyorlar”.
“Genel müdürlüğümüz tarafından belirlenen sınav takvimine göre, belirtilen sınav günü geldiğinde, öğrencilerimiz Metodbox hesaplarında ana sayfa yerine sınav ekranıyla karşılaşırlar ve bu ekran üzerinden sınavlarını başlatabilirler. Sistemin tanıdığı sınav süresi içerisinde sınavını tamamlamak zorunda olan öğrencilerimiz kendi evlerinden neredeyse tam bir sınav ciddiyetiyle sorularını çözebilmekteler. Özellikle sınav grubu öğrencilerimiz olan 8. ve 12. sınıf öğrencilerimize haftada 4 online deneme sınavı uyguluyor ve sınav sonuçlarını birkaç saat içerisinde öğretmen, veli ve öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Bu sınav sonuçlarına göre öğrencilerimizin hem eksikliklerini görüp giderme şansımız oluyor hem de Türkiye’deki sıralamalarını görebiliyoruz”.
BU DÖNEMDE UYKU DÜZENİNE VE BESLENMEYE DİKKAT ETMELİYİZ
“Öğrencilerimize öncelikle bu dönemin avantajlarının farkına varmalarını ve olumlu yönlerine odaklanmalarını öneriyoruz. Bu süreçte motivasyonlarının yüksek olması belirledikleri hedefe ulaşmalarında en büyük yardımcılarından biri olacaktır. Öğrencilerimizin sürekli evde oldukları bu dönemde, uyku düzenleri ve sağlıklı beslenmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu konuya özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca öğrencilerimize uyguladığımız online deneme sınavları, konu eksikliklerini tespit etmek için ve zorlandıkları soru tiplerini görmek için büyük bir fırsat. Bu nedenle ulusal sınavlara sayılı günler kala bolca deneme çözmek, yanlış yaptıkları konularda mutlaka konu tekrarları yapmak başarıya bir adım daha yaklaşmalarını sağlayacaktır”.
LGS VE YKS’DE İLK DÖNEM KONULARI SORULACAK
Örgün eğitimde yaptığımız gibi uzaktan eğitim sürecinde de Milli Eğitim Bakanlığımızın açıklamalarını yakından takip ediyoruz. Bakanlığımızın 8 Nisan 2020 tarihinde yayınladığı, sınavda soru sorulacak derslere ait belirlenen konu, kazanım ve açıklamalara göre hem LGS hem de YKS sınavlarına girecek öğrenciler; 2019-2020 eğitim öğretim döneminin sadece 1. dönem sonuna kadar olan konularından sorumlu olup uzaktan eğitim sürecine denk gelen konulardan sorumlu değillerdir. Koronavirüsü salgını, sokağa çıkma yasağı, sosyal mesafeye dikkat etme, uzaktan eğitim derken bu süreç her birimizi ciddi anlamda etkiledi. Hem öğrencilerimizin hem de velilerimizin rutinlerinde ciddi değişiklikler oldu. Artık hepimizin “yeni normaller”i var. Ancak her ne olursa olsun eğitim öğretim sürecinden bahsedildiğinde okul, öğrenci ve veliyi bir bütün olarak düşünmek gerekir. Örgün eğitimde veli toplantılarıyla, düzenli telefon görüşmeleriyle, bireysel randevulu sistemle velilerimiz sürecimize dahil oluyorlardı. Uzaktan eğitim sürecinde de sınıf öğretmenlerimiz, eğitim koçlarımız ve rehber öğretmenlerimiz aracılığıyla öğrencilerimizin akademik ve sosyal gelişimlerini velilerimizle paylaşıyor; düzenlediğimiz online veli toplantılarıyla da süreci nasıl daha verimli hale getirebileceğimiz hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz”.