İnternette Araştırma Yaparken…
Günümüzde herhangi bir bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Bunun için okuma-yazma bilmeye de gerek yok. İnternet tarayıcısında sesli arama özelliğini kullanarak bile istediğimiz konular ile ilgili bilgilere ulaşabiliriz. Hatta kelimenin doğrusunu söylememize veya yazmamıza da gerek yok. “Bunu mu söylemek/yazmak istedin?” diye olası seçenekler bile bize sunuluyor. Metin okumak istemiyorsak da konu ile ilgili videoları izleyebiliriz. Elbet birileri bu konu ile ilgili bir video yüklemiştir internete, değil mi?
Şimdi, karşımızda yüzlerce sayfada binlerce metin, görsel veya video gibi farklı içerik var. Hepsine tek tek bakmak neredeyse imkansız olduğu için çoğunlukla ilk sayfalardaki içerikleri inceleme eğilimindeyiz. Bazen de sayfalar arasında gezinirken zamanın nasıl geçtiğini almamadan saatler geçirebiliyoruz ve sonunda elle tutulur bir bilgiye ulaşamamış olabiliyoruz.
İşte size internette araştırmanızı yaparken kullanabileceğiniz bazı ipuçları:
- Araştırma konunuzu iyi tanımlayın: Az kelime ile arama yaptığınızda, konunuz ile fazla bağlantısı olmayan çok sayıda içerik karşınıza çıkar. Bunun yerine konunun önemli kavramlarını, varsa tarih aralığı gibi bilgileri de ekleyerek aratmanız, istediğinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
- Hangi türlerde içeriklere erişmek istediğinize karar verin: Metin, görsel veya video türlerinden hangilerini kullanacağınıza karar verin. Buna göre de aramanızı özelleştirin.
- Konunuza odaklanın: Sayfalar arasında gezinirken ilginizi çeken başka konular olabilir. Yine de araştırdığınız konudan uzaklaşmamaya çalışmalısınız.
- Sadece ilk sayfadaki sitelerle yetinmeyin: Konunuzu arattığınızda, karşınıza uzun bir sonuç listesi çıkabilir. Sadece ilk sayfadaki 3-4 siteye girip araştırmanızı sonlandırmayın. En çok ziyaret edilen sayfada her zaman yeterli ve doğru bilgi olmayabilir. Sonraki sayfalardaki sonuçlara da göz atın.
- Site adı-konu alanı kontrolü yapın: Bir siteye girip zaman harcamadan önce ön elemeden geçirin. Amacınıza uygun sitelerde araştırmanızı yapın. Bir konu ile ilgili güncel haberleri derlemek istiyorsanız haber sitelerini gezebilirsiniz. Ancak bir konu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız, bu amaç için hazırlanan siteleri gezmeniz daha doğru olacaktır. Site adı da size sitenin içeriği ile ilgili bilgi verebilir.
- Bilginin doğruluğunu ve güvenirliğini kontrol edin: İnternette yazan her bilginin doğru ve güvenilir olmadığını bilerek hareket edin. Şu sorulara “Evet” cevabını veriyorsanız, doğru yoldasınız: Yazıyı alan uzmanı mı yazmış? Yazı yakın zamanda mı yazılmış? Bilgi hala geçerli mi? Kaynak gösterilmiş mi?
- Daha fazla kaynağa ulaşın: Daha fazla siteyi, sayfayı ve içeriği inceleyerek elinizdeki bilgileri karşılaştırın ve tutarlılığından emin olun.